Masz problemy z nerkami? Unikaj tych produktów

Nasze nerki są niezbędne do życia. Dlatego ważne jest, aby o nie dbać. Zrównoważona dieta jest niezbędna poprzez ograniczenie spożycia niektórych rodzajów żywności, zwłaszcza białek i bardzo słonych pokarmów.

Nerki są narządami o kluczowym znaczeniu, podobnie jak serce i płuca. Ich podstawową funkcją jest usuwanie niektórych odpadów wytwarzanych przez organizm lub pochodzących z diety, w tym mocznika, powstającego w wyniku trawienia białek, kreatyniny z komórek mięśniowych, kwasu moczowego i innych toksyn.

Nerki pełnią również inne funkcje:

  • bilansują minerały potrzebne organizmowi, takie jak potas, sód i wapń z pożywienia...;
  • utrzymują równowagę wodną naszego ciała poprzez produkcję moczu;
  •  produkują hormony, enzymy i witaminy.

Aby zadbać o swoje nerki i zapobiec chorobom nerek, które prowadzą do przewlekłej niewydolności nerek, zaleca się stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety, regularne nawadnianie organizmu w ciągu dnia oraz uprawianie aktywności fizycznej, z których wszystkie są sposobami zapobiegania nadwadze i otyłości, czynnikom ryzyka chorób nerek. Należy również ograniczyć spożycie soli, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi, które sprzyja chorobom nerek. Należy również ograniczyć spożycie białek i lipidów, ponieważ te makrocząsteczki są filtrowane przez nerki. Nadmiar tych składników odżywczych może przeciążyć ten organ filtrujący. Aby zapobiec powstawaniu kamieni nerkowych, zaleca się ograniczenie spożycia cukru, a w szczególności fruktozy rafinowanej, oraz napojów bezalkoholowych, które zakwaszają mocz, co sprzyja tworzeniu się kamieni nerkowych. Jeśli martwisz się o swoje nerki udaj się do lekarza, który może zlecić odpowiednie badania kontrolne oraz przepisać ereceptę.

Jakie produkty szkodzą nerkom?

  1. Jaja

Jajka są pokarmem kwasotwórczym, podobnie jak mięso i ser. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych. Im mniej kwasotwórczych pokarmów spożywasz, tym mniej prawdopodobne jest, że znajdziesz kwas w moczu i tym mniej jest materiału do tworzenia kamieni.

  1. Alkohol

Nadmierne spożycie alkoholu jest szkodliwe dla nerek. Napoje alkoholowe podnoszą ciśnienie krwi, co sprzyja rozwojowi niewydolności nerek.

  1. Cukier

Rafinowane cukry przemysłowe, takie jak te znajdujące się w pieczywie przemysłowym, obciążają trzustkę i nerki. Żywność bogata w cukry rafinowane również sprzyja rozwojowi kamieni nerkowych

  1. Ciemna czekolada

Ciemna czekolada jest bogata w szczawian wapnia. Większość kamieni moczowych jest tworzona przez szczawian wapnia. Aby zapobiec powstawaniu kamieni moczowych, ogranicz spożycie ciemnej czekolady i innych pokarmów bogatych w szczawiany wapnia w mniejszym stopniu: rabarbaru, orzechów ziemnych, orzechów włoskich, migdałów, szpinaku, szparagów itp.

  1. Czerwone mięso

Nadmierne spożycie białek, a zwłaszcza czerwonego mięsa prowadzi do nadmiaru mocznika lub fosforu, co zwiększa obciążenie nerek. Idealnie, lepiej nie przekraczać spożycia 70 do 100 gramów białka dziennie, dając pierwszeństwo białego mięsa, jaj i produktów mlecznych. Im większe spożycie białek zwierzęcych (mięso, ryby, jaja, itp.), tym większe wydalanie wapnia z moczem i tym większe ryzyko wystąpienia kamieni moczowych.

  1. Kawa

Nadmierne spożycie kawy podnosi ciśnienie krwi poprzez stymulację układu krążenia. Wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem ryzyka niewydolności nerek.

  1. Cola

Dwie szklanki coli dziennie podwajają ryzyko rozwoju niewydolności nerek. Coca-Cola zawiera kwas fosforowy. Wysoki poziom kwasu fosforowego jest znany z tego, że upośledza funkcjonowanie nerek i sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych. Ogólnie rzecz biorąc, wykazano, że spożycie sody wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju przewlekłej choroby nerek.

  1. Ser kozi

Kozi ser, podobnie jak inne produkty mleczne, jest pokarmem zakwaszającym. Dieta kwaśna może być szkodliwa dla nerek, które muszą przystosować się do zwiększonego wydalania kwasów w celu utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej. Z drugiej strony, pokarmy alkaliczne (głównie owoce i warzywa) pomagają oczyścić nerki i układ moczowy.

  1. Sól

Spożywana w nadmiarze sól podnosi ciśnienie krwi, co prowadzi do postępującego stwardnienia naczyń nerkowych. Wysokie ciśnienie krwi i cukrzyca są głównymi przyczynami niewydolności nerek, choroby nerek, która prowadzi do pogorszenia ich zdolności filtracyjnych. Zaleca się spożywanie maksymalnie 5g soli dziennie.

Badania ankietowe od 4 zł.